Tengkiu So Much..!! MMuuahh..

October 29, 2009

Pengalaman sewaktu bersalin..

salam,
herm rase nyer dah basi ar klu eida nak share pengalaman ni kat u all sume,..tapi eida nak jugak kongsi pengalaman yang menakjubkan ni kat korang sume (sape tak nak dengar tutup idong..)hik3...
mase dah nak dekat-dekat bersalin eida dah ready amik cuti awal seminggu stay kat umah jer..suami eida akan call setiap jam dari tempat keja tanya "Yang, dah sakit ke blom..???" huhuhu pastu eida jawab "Blom lah sayang,,nanti dah sakit ayang call yerk, bebaik keje jangan menggatal"...huhuhu (sempat lg tu warning..!!tapi sempat ke nak call klu dah sakit???)..huhuhu tapi tak pe eida tak takut sangat sebab umah eida dekat je ngan umah mak sedara eida,,so klu pape hal eida terus lah mintak tolong dier sambil menunggu kepulangan suami..huahuahua
23hb july eida kene masuk wad sebab darah terlalu tinggi..time tu takut gile sebab doktor kate klu esok darah tak turun gak eida akan dipaksa bersalin...tak kire lah dengan memasukkan ubat atau pun dengan kaedah pembedahan...uit malam tu nangis2 eida dibuat nyer,,,sedih bile ingat mcm maner klu time pembedahan tu nyawa eida melayang??? sape nak jage anak eida yang bakal lahir nnt??sangat lah sedih ketika itu..
dah lah time tu eida kne dok kat wad orang yang dah bersalin,,(kat tempat tu sume nyer bersalin dengan pembedahan dalam erti kate lain IKUT TINGKAP..huhuhu lagi lah eida seram jer...pas doktor bagi makan ubat eida pun reda ckit (tak nangis2 lagi) tgk lah baby2 yang baru lahir..tolong makcik2 yang baru bersalin amik2 barang dier..baby dier nangis eida tepuk2 kan,,,ye lah orang tak sakit,,so eida mcm doktor lah time tuh,,hihihihi
Esok nyer mase ditunggu2,,keputusan untuk bersalin secara paksa atau????...herm..bile nurse check tekanan darah eida jer dier kate GOOD..turun dengan mendadak nyer,,Alhamdulillah..so tak jadi lah eida nak bersalin paksa atau operate..doktor bagi eida choice nak dok spital sampai bersalin atau balik ..uit bengong lah sape nak tinggal kat spital tu,,dah ar menyeramkan ..hahahaha
Petang Jumaat tu pas suami eida semayang jumaat dier jemput eida balik,,herm ape lagi berjalan sakan lah,,maklumlah orang kate klu nak cepat bersalin kne banyak berjalan baru senang bersalin...so pg ar alamanda pastu round2 putrajaya...
2ogos ader plak jemputan kendui kawin kat umah jiran eida..herm alamak sempat ker nak pg ni???,,tapi nak jugak pg sebab nak makan NASI MINYAK..nyum..nyumm...so eida doalah semoga anak ni kuar lepas 2hb..hik3 Jeng..JEng,,JEng,,alhamdulillah doa eida dimakbulkan..dapat lah eida makan nasi minyak tu sebelom eida bersalin,,hik3 pas makan jer petang tu kne dah masuk wad sebab due eida 3 ogos doktor kate klu 2 hb tu tak der tanda2 nak kuar dak eida kne operate..
chop!!! sebelom tu masuk wad eida nak makan KFC SPicy lak..hahahahaha time tuh tak kluar sebab KFC kluar kan chicken crunch...isk,,isk...tapi hehehehe dapat gak time tgk iklan kaki dinasor pijak kete tuh (ingat lagi tak???)hahahaha jadi terus lah eida bli,,,,

mase petang 2hb tu eida tak nangis dah,...terus je masuk wad..hik3..malam tu doktor tak abis2 cakap nak masuk ubat,,nak masuk ubat,,ee geram nyer.."tak nak ar doktor takot tau!!"...herm akak sebelah eida pun kne mcm eida gak..klu tak bersalin kne masuk ubat gak..aritu eida banyak kali ar dengar MASUK UBAT,,MASUK UBAT..itu jer...

Malam tu eida tak bleh nak tido..HUbby,ibu, kak long ramai lagi ar asyik call tanya "dah sakit nak bersalin ker??"..tapi eida jawab "lom lagi, baby tak nak kuar lagi ar"..huhuhu (cam hamper jer)..time tgh baring2 jer eida dengar akak sebelah eida mengaduh2 sakit...eida pun tanya lah dier "akak dah sampai waktu ker" dier kate "mungkin kot.."

selang 10 minit dier dipanggil masuk labour room..wah dier dah nak bersalin...isk..isk..eida bile lagi..mase dier nak amik baju baby nak bawak ke labour room tu sempat lagi eida cakap " akak, akak doakan lah eida bersalin pasni erk..sekarang pun tak pe..huhuhu"...ha tu lah kan dah masin mulut eida..tak sampai je 30 minit eida dah terasa sakit2..aiyoh !!! mcm maner ni?? nak kuar tanya nurse takot lak terjumpe momok ker...hahahaha

pale otak ni pikir momok je,,,ye lah kat bilik bersalin kan banyak darah....eee takott..tapi eida gagah kan gak..pg cari nurse bg tau dah sakit2 sambil tu sempat msg ibu ngan hubby bg tau dah sakit2 tapi tak pasti nak dekat bersalin ke atau sakit2 biase jer...selang 15 minit sakit lagi...eida tak bleh tahan dah kali ni...

eida terus dimasukkan dalam bilik untuk dengar dengupan jantung baby...dalam hati kate "eee orang dah sakit2 ni nak dengar jantung plak,,"...sejam eida dok dalam tu eida tak bleh tahan lagi..meronta2 eida maklumlah perot kne ikat..huhuhu disebab kan eida bergerak denyutan tu kne ulang lagi..uit bile nak abis lah orang dah tak tahan sakit perot dah ni..herm

dier kate klu sakit perot jer eida kne teran mcm orang nak terberak tu..ha eida pun buat lah bile sakit je eida teran..(dier kate sebenar nyer sakit tu sebab pale baby dah tekan2 eida nyer ari2)..huhuhu...kol 6 makin sakit dah ni..6.45 je eida teran lagi kali ni BURSHHHHH..!!!..alamak!!!..dalam hati ni kate "uit aku ni terberak cair ker??" herm eida pun terjerit2 lah panggil doktor cakap eida dah ter%$*#&/...huahauhua bile dokdor selak jer(sib baik lah doktor perempuan)...hahaha bile dier ukur jer dier kate "puan jangan push lagi sebab dah bolos ni baby dah bleh kuar"..ha time tu eida cecepat lah call hubby..tapi tak pat..(sayang tido mati erk..)..ah dah nak pg labour room ni,,eida call ibu sruh dier bg tau hubby eida dah nak bersalin sebab hp tak bleh dawak dalam bilik tu,,klu leh eida dah suruh dier rakam dah time eida nak bersalin tu,wat kenangan,,hik3..eida, pun beradu tenaga lah nak mengeluarkan baby,,nurse tu sampai marah2 cakap "awak klu tak teran cukup2 nnt anak awak bleh mati tau.!!" ..time tu eida dah takot bile dengar perkataan M*%$ tu..ye lah 9 bulan mengendong ..huhuhu eida pun tarik nafas panjang2 pastu terak BURSHHHHH !!! panas jer...alhamdulillah nurse tu tunjuk kat eida baby boy dier kate..huhuhu time tu rase nak nagis pun ader..sedih sebab dah melahir kan anak...hubby plak dah lamer tgu kat luar..pas jahit eida ditolakkan dalam wad semula...

tghr tu start dah msg bg tau eida dah bersalin,,huhuhu..doktor plak cakap eida bleh balik klu baby tak der kuning so lagi lah eida happy..hihihi bile petang jer eida kemas2 nak balik datang plak doktor pakar kanak-kanak cakap "maaf puan, puan tak bleh balik klu baby tak berak lagi..."..eee nak kne tgu baby berak gak ker?? isk,,isk,,isk,,nak balik.nak balik..nalik..!!!!.eida pun kejap2 tgk pempers anak eida..nak pasti kan dier dah berak ke blom...last2 eida tak pat balik gak sebab baby eida berak kol 2 pagi...lame eida tgu baru dier berak tapi pagi lah so diwajibkan lah tido dulu ,,hahaha esok nyer barulah eida boleh balik.....

* sekarang baru lah eida tahu mcm maner susah nyer nak melahirkan..jadi hargailah ibu kite sebagai maner dier bekorban untuk melahirkan kite dulu....

2 comments:

girl_perak said...

syoknye dengar pengalamn bersalin ieda...
takut pun ada juga umi nie...
coz bermacam-macam cerite umi dengar...
ieda doakan umi supaya selamat yea

Asyeida said...

ala biase jer umi,,umi bile lagi??herm...ok eida doakan umi pun selamat melahirkan baby...huhuhu

Related Posts with Thumbnails

my anniversary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Ariff Izzan Bin Mohd Asyraf

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Our second baby..

Lilypie Maternity tickers